7 maj 2014

Fynden från fyndmarknaden
I helgen var jag och sambon på miniminisemester till Luleå där huvudattraktionen var Arcus Fyndmarknad. Vi tog oss dit med en arrangerad bussresa och startade hemifrån 7 på fredags morgonen. Första etappen var över i Vasa hamn där vi steg på båten till Umeå och efter båtresan hade vi några timmar på oss i Umeå förrän bussen gick vidare till Luleå och hotellet där vi skulle spendera natten, där vi var framme ca 19.30 svensk tid.
Vi åt buffé på hotellet eftersom vi hört att i princip allt stänger tidigt i Luleå. Efter det en kort promenad på stan konstaterade vi att ovanstående påstående var sant. Undantagen var bion, max och gymet som fortfarande hade öpppet så sent som ca nio på kvällen då vi gick förbi. Ja barerna var också öppna, så vi tog ett par öl före vi fick vår skönhetsömn som skulle ladda upp oss inför stora fynddagen.

Vi startade typ 8.45 från hotellet och var framme vid fyndmarknaden efter 20 minuter. Jag hade fått tips på att man skulle vara åtminstone en timme före och ställa sig i kö, så det var vi ju. Men då fick vi vänta en stund på att busschauffören skulle hämta våra biljetter för de ingick i resans pris, det talades även om en "förköps-kö" som vi skulle få ställa oss i bara vi väl hade biljett. Men chauffören som hämtade ut biljetterna visste inget om någon sådan och inte heller en parkeringsvakt som vi frågade. Man kan ju undra vad det är för mening med förköp i såfall? Hur som helst hann vi stå alldeles tillräckligt i kö och förfrysa tårna - man ville ju inte ha alldeles för varma kläder på sig då man sedan skulle gå runt i en hall med hur mycket folk som helst och svettas. När de väl öppnade gick det snabbt att komma in och fynden ja de är jag säker på att räckte till allihop!

Här kommer bilder på mina fynd. Jag tyckte prisnivån var ok på fyndmarknaden och att de flesta säljare prutade bra. Så ska det ju vara! Vissa saker hade så bra pris så jag inte tyckte jag behövde pruta.


Framförallt blev det plåtburkar och ljusstakar som fick komma med mig hem. Jag hade hoppats på att hitta lite fler "vanliga" mattallrikar från t.ex. Rörstrand, då vi har några men det blev bara en "Koka"

Den här ryamattan hade så himla fina färger så den kunde jag inte motså, en hel del fläckar har den dock så den måste på tvättning före den tas i användning.

Så köpte vi denna handsmidda ljusstake. Mycket charmig tycker jag och passar bra in i vårt kök.


Snart är det jul igen ska ni få se, kunde inte motstå denna söta för endast 20kr.
De här två blev mina för 40kr

Passar bra tillsammans med denna till vänster som jag hade från förr. Tyvärr upptäckte jag först hemma att det är ljusstakar för mindre ljus. Så nu blir det att köpa såna, brukar annars undvika att köpa de ljusstakarna, fast det finns många fina eftersom det inte är så praktiskt med de där små ljusen och var hittar man egentligen såna nuförtiden?
De här var sådana där saker som förvånade mig att jag köpte. Visste inte om att jag ville ha sådana. Men visst är de vackra. Av pressglas enligt försäljaren.


En ostkupa och en smörkupa. Ost och smörkupor får jag tydligen inte för många av.


 Den här väskan var bara så snyggg, jag antar att det är en kamera väska.
 Så snygg detalj!
Väskans insida, jag kommer att använda den som kameraväska så det finns ju fack för extra batteri och sladden och sånt i alla fall!

 Dessa tre fina plåtburkar blev det också för bra priser.
Med åren har mitt plåtburkssamlande gått från mest kaffeburkar till större och ovanligare. Nuförtiden vill jag helst ha riktigt gamla eller på annat sätt speciella. Finast är ju ändå de där som börjar vara ungefär 100 år gamla. Funderar på hur gammal göteborgs kex burken kan vara då det är fotografier på ovansidan? Jag har en förkärlek för kortlekar och har samlat på mig en hel del, som tur är så är det en samling som inte tar så mycket plats i motsats till vissa andra samlingar man har.
Det här charmiga etuiet med två kortlekar gissar jag är 50-tal och de var oöppnade, men jag var tvungen att öppna ena förpackningen för att se mer av korten än de två som låg i uppvisningsfickan till höger.


 Jag är även barnsligt förtjust i spel överhuvudtaget så detta fick följa med mig hem. Spelplanen är så fin så jag skulle kunna rama in den :) Spel är också mycket billigare i Sverige, både nya och begagnade.


 Mitt barnsliga jag kunde inte heller motstå denna bok från 1940-talet enligt försäljaren.


När allihopa fyndat sig trötta gick bussen hemåt via IKEA i Haparanda. Det tog 12 h före vi var hemma igen, trötta, men nöjda.


1 kommentar: