24 mars 2014

Möbeltapetsering

Nu har vi möbeltapetsering på schemat i skolan. Jag har länge velat ha en öronlappsfåtölj i vardagsrummet så jag satte ut annonser för att hitta en sådan till ett förmånligt pris. Jag ägnade också mycket tid åt att sitta och söka bland säljes-annonserna. Till slut när jag var nära att ge upp hittade jag annonsen med denna fåtölj. Inte riktigt en öronlappsfåtölj men charmig ändå. Jag betalade endast 5€ för den dessutom.


Knapparna är fina.


Härlig form har den och ett härligt sammetstyg hade den. Fast ganska sliten, nopprig och smutsig var den. Speciellt när man började ta bort delar hittade man smulor och damm från många år tillbaka. 

Det är viktigt att rita ut med pilar vilket som är upp på tyget så man minns det då man börjar klippa ut i det nya tyget.


Kuddarna borttagna och endast tyget på stommen består, det blå tyget syns inte när  armstödskuddarna är på, de ska jag återanvända. 
En helt naken fåtölj.
För att vara säker på hur mycket tyg som skulle komma att gå åt tog jag med mig lite arbete hem en helg; alla tygprover och så en bit mönsterpapper. Sedan lade jag ut alltihop på köksgolvet. Tur att man har stort kök! Efter en stunds pusslande hade jag alla bitar fastnålade på det sätt som det blir minst svinn med. Kom fram till att jag behövde 4 meter.
Tygprover i sammet.
 Att välja tyg blev en komplicerad historia. Före jag åkte i väg för att kolla in tygprover bestämde jag mig för gult. En riktigt varm 70-tals gul skulle det vara, ja det fick väl gå lite åt senaps hållet. Och så bestämde jag mig för sammet/velour. Men tydligen är det inte alls på modet med 70-tals gul i sammet här i landet så jag hittade inget sånt tyg första dagen jag letade. Det jag hittade är det ni ser på bilden. Följande dag hittade jag dock drömtyget, 70-tals gul sammet av en engelsk tillverkare ; Harlequin Folia Velvet. Men inte till drömpriset, 120€/meter kostade det tyget eftersom det beställdes från England. Men jag var säker på att jag ville ha tyget än då, måste hitta på något sätt att få pengarna bara. Men jag beställde inte eftersom jag då inte visste exakt hur många meter jag behövde, så det gick några dagar och jag insåg att det inte är värt att lägga så mycket pengar på bara tyget. Frågan var då bara vad jag jag då skulle hitta för tyg. Med vad skulle jag kompromissa? Färgen? Materialet? Slitstarkheten? Jag besökte då en möbelbutik där jag fick bra hjälp och jag spenderade en ganska lång stund med att jämföra olika sammetsliknande tyger. Fastnade för ett par som jag lånade hem och tillsammans med sambon kom vi då fram till ett vinrött ett från Lauritzon som man hittar här.

Jag beställde tyget och under tiden jag väntat på att få det så gjorde jag lite andra saker som behövdes göras med fåtöljen.
Jag klippte till en ny bottenkudde, samt klädde in armstöds-kuddarna med vadd.
Och så klippte jag ut filtbitar som jag limmade fast under snurrfoten på fåtöljen.

I slutet på förra veckan kom tyget! Det kom betydligt snabbare än jag trodde och jag var riktigt glad att få börja på med det idag. Jag började med att kontrollera att det inte hade något fel av något slag. Sedan fick jag börja nåla fast alla mina delar på det.

Beroende på ljuset ser tyget väldigt olika ut. Från detta håll ser tyget nästan rosa ut.

Och från detta ser det mörklika ut. Det är väldigt svårt att göra det rättvisa på bild.

Här har jag nålat fast alla delar och på det sättet kommit fram till att tyget räcker. Sedan började jag klippa ut delarna.
Så långt har jag hunnit hittils. Fortsättning följer då fåtöljen är färdigställd!

1 kommentar: