12 februari 2013

Life in plastic

Eftersom det inte blir så ofta jag fyndar på loppis just nu tänkte jag att jag gör inlägg om sådant jag redan har fyndat på loppis genom åren. Sådant som det blivit en liten samling av.
Jag vet inte riktigt när det började, men någon gång under de gångna åren fick jag upp ögonen för plast. Jag köpte det mesta jag hittade, nu har jag rensat ur en del och sparat det jag tycker bäst om, det äldsta och med den bästa kvalitén.
Runda assietter från Gustavsberg, på baksidan finns klistermärken kvar från försäljningen, där står det att de är ornamin= dekorerad melamin.) De fyrkantiga faten, typ smörgåsbricka är från Rosti.

De oreangea i vänster hörn är Fiskars, de gula skålarna bredvid är  Hammar plast, Design Huberth, de mörkare gula  är modellen "Signatur" fån Husqvarna, mina favoriter, de stora gröna är Fiskars och de små gröna är Rosti.
Svenskt: gul och röd burk med lock är från Stockholms plastindustri, brevid står en orange "Signatur" , större än de gula på föregående bild. Jag skulle gärna hitta en "Signatur" med den svarta utsidan. På bilden finns även en del äggkoppar av olika svenska plasttillverkare samt en gul stor bricka från Gustavsberg och en mindre med blommor som endast är märkt Melamin Made in Sweden.

Rosti och en annan dansk; allt på bilden är från Rosti förutom den orangea skålen uppe till vänster, den är märkt IRA DENMARK design Alf Rimer. Margarethe skålarna är verkligen favoriter, än så länge har jag fyra, förhoppningsvis blir det fler! Askkoppen vet jag inte riktigt vad jag ska göra med, men eftersom det var Rosti fick den följa med hem.

Fiskars. Faten var de första jag hittade från Fiskars, tills dess hade jag inte en aning om att de tillverkat fat, muggar och  så vidare. Trodde det var mest axar och knivar :) Det är en utmaning med Fiskars saker, de finns inte på varenda loppis.

Sarvis. Sarvis finns det gott om på loppisar i Finland så jag måste vara lite selektiv med vad jag köper. Den stora skålen är favoriten och de fyrkantiga burkarna med lock likaså. De är så praktiska. Brickan/fatet som en mugg, en skål och äggkoppar står på är Kaj Franck. Visste inte att det låg så kända designers bakom plast grejer före jag såg den till salu med märkningen Kaj Franck.

Äggkoppar, de har jag många av. För de är ofta billiga och tar inte så mycket plats. De röda i mitten  är danska , av resten är en del märkta Sarvis och resten saknar märkning.

Ostkupor och smöraskar. Nu för tiden stör jag mig på när en smörask är märkt ostkupa på loppis, för några år sen visste jag inte att det fanns smöraskar. Den orangea med rutigt lock är min favorit smörask. Den med röda blommorna är Erik Kolds och jag brukar använda den som ostkupa, fast jag inte är säker på om den är en sådan...
Mina Colorina teskedar.
Det största föremålet jag har i plast är mitt gula runda bord ( egentligen är det väl glasfiber) men det är så coolt att det förtjänar ett eget blogginlägg. Jag försöker begränsa mina plast inköp till Rosti och Fiskars, för jag tycker de är så bra samt för att de är svårast att hitta. Fast mest drömmer jag om en hel uppsättning Colorina bestick som jag endast har två teskedar av. Helst en uppsättning i varje färg! Tyvärr har jag varit allt för snål då jag sett dem till salu, de är dyra, men har inte heller sett en hel uppsättning till salu, endast ojämnt antal skedar och gafflar osv. Den tidigare ägaren har antagligen haft dessa i diskmaskinen, det är säkert en av anledningen till att de är dyra, att en del av de som funnits blivit förstörda.

2 kommentarer:

  1. Wow, vilken samling! Många fina saker, allra mest tror jag att jag gillar dom olika gröna

    SvaraRadera
  2. Härligt med dessa 70 tals prylar och färgerna det är nostalgi
    välkommen till min blogg nostalgiarkivet där finns mycke godis

    SvaraRadera