9 oktober 2013

Sy vimplar


I september tog jag fram symaskinen för första gången på flera år.
Jag skulle på en babyshower och sagt vid förfrågan att jag kunde fixa vimplar. Först tänkte jag att jag skulle göra av papper. Men sen tänkte jag att jag syr, på det viset blir de mer hållbara och på samma gång en present till babyrummet.

Detta var första gången jag gjorde ett vimpelband.
 Jag har många gånger sett på något tävlingsprogram i matlagning och tänkt "hur dum får man vara" då de deltagande väljer att göra någonting de aldrig gjort förut. Men jag är lite så själv, det är ganska dumdristigt att göra en present första gången man provar på att göra någonting. Det hade varit smartare att göra en till sig själv till att börja med.

Trots att denna tanke slog mig sisådär halvvägs genom projektet så fortsatte jag och resultatet blev lyckat. Nu måste jag göra en till mig själv också, någongång. Snart. Ser ni grejen är att jag skapar bäst om jag har en deadline. Annars är det svårt att få det gjort.

Första steget var att välja tyger. Paret som väntar barn har en färgglad retrostil i sitt hus så jag försökte hitta tyger som skulle passa in i det. Andra steget var att klippa ut vimplarna. Jag gjorde detta hos min syster+sambo så de kunde ge mig lite tips och hjälp med allt klippande. Före jag började klippa gjorde jag en mall av kartong som jag sedan ritade efter på tygen.

Alla vimplar utklippta! Lade ut dem på golvet för att bestämma i vilken ordning jag skulle ha dem.
Sen nålade jag ihop dem med avigsidorna utåt för att kunna sy ihop dem.

Nästa steg var att vända dem rätt och stryka dem. Så här ligger alla de strukna vimplarna i en prydlig hög.

Sista steget var att nåla fast kantbandet och sedan sy fast det. Färdigt!

Här har jag hängt upp det i gäst&pysselrummet för att pröva hur det skulle komma att se ut. 
Och så här såg vimpelbandet ut på babyshowern, redo att övveraska den blivande mamman!


4 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat just vimplar är ju en urklassisk del av livet och alldeles för lite av vimplar idag...så det blev jättesnyggt och jag måste även passa på att uppmärksamma kylskåpet..verkligen ursnyggt!

    SvaraRadera
  2. Vilket arbete du har lagt ner och det blev så snyggt!! De hänger ju fortfarande i köket för att jag blir så glad av att se dem. Tygen och färgerna passar så fint ihop med varandra och vårt hus. Det kommer att passa perfekt i barnrummet sen. Precis den färgskala jag har tänkt mig.

    SvaraRadera
  3. Oj så fina! Nu vill jag också sy vimplar att ha i lillskruttens rum!

    SvaraRadera