2 september 2013

Sjunde årets fynd från Juthbacka

Som jag skrivit om tidigare besökte vi Juthbackamarknaden förra helgen. En tradition för oss, i år var 7 året i rad som vi besökte den. Min första gång där var alltså 2007 och före det visste jag inte om att den existerade, före det året bodde jag inte ens i Finland.
Den gjorde ett starkt intryck på mig det där första året. Vi var uppe långt in på småtimmarna och gjorde lika mycket affärer då som på den ljusa tiden av dygnet. Vi sov i bilen och vaknade tidigt, då vi fortsatte gå omkring på marknaden. På senare år har vi antingen sovit hos en vän i Nykarleby eller som i år hyrt en husbil. Så detta år var vi där två nätter. Förutom att handla hann vi även med en kräftskiva som även den har blivit tradition de senaste åren under Juthback helgen. 


Här kommer nu fynden från årets marknad.Det första jag köpte på markaden var dessa 13 st kryddburkar. Egentligen har vi inte plats för dem men så fina (tjeckoslovakiska) burkar kunde jag bara inte låta bli att köpa för endast 40€. Enligt försäljaren är de från 1930-talet och det tror jag med tanke på formen på locket. De var helt enkelt för charmiga för att lämna kvar.
En liten samling blått porslin. Fågeln är dansk, från nymölle, flattallriken samt den undre djuptalriken är Uppsala Ekeby/Gefle, och den övre djuptallrikern är Staffordshire. UE/Gefle tallrikarna var kanske allra bästa fyndet; 4 st flattallrikar och 3 djuptallrikar, alltså allihop för 1€!

Kunde inte motså denna charmiga barnbok.

Så härliga illustrationer och rim är alltid roligt!

 
En handväska och ett armband, bägge för 1€ st. Gillar det priset!

Dessa två ljustakar kostade mig även de 1€, försäljaren hade en hel kappsäck full med ljustakar som kostade en euro styck, jag valde ut den stora och hittade sen den lilla som jag lyckades förhandla mig till att få på köpet.

Bordet kunde jag bara inte motstå, men det kom inte lika billigt som det andra jag visat upp, 40€ betalade jag för det. Ljusstaken som står längst ner köpte jag för 3€ före jag hittade de andra, hade låtit den stå kvar om jag hittat de två andra före. På hyllan brevid handväskan ligger också ett plasthalsban med svarta och vita fyrkantiga "pärlor", gissar på 60-tals.
Samlingen av röda och orangea saker; en finsk bok omm inredning från 1985, en röd plåthink jag tänker använda som papperskorg, en stor plåtburk som tydligen innehållit mandarinpastiller, en stor tårtask med fina röda äppen på från Plastex, en liten plastask som jag köpte eftersom den innehöll de snygga coasters som ligger framför termosen och så termosen då som passar tillsammans med mina andra från Husqvarna.

Mandarinpastillsburken ovanifrån.
Det blev även dessa tre plåtburkar, den lilla är en Irma burk som jag redan hade, men trots rosten kunde jag inte motstå att köpa den eftersom det är en dansk burk från affären som min förfader öppnade. Jag har skrivit om Irma burkar tidigare; här och här.

Insidorna på burkarna med texter som berättar varifrån de kommer.
Fynd i vitt, en utdragbar ljusstake och en osthyvel. Vi har flera osthyvlar, men endast en som är bra, en som sambon fick efter sin mormor, så den har sina år på nacken. Denna hade likadant "huvud" så jag tog chansen och den är faktiskt lika bra!

Ljustaken uttdragen.

oahrfiul
Här är en sån där sak som man inte visste fanns och inte riktigt visste att man ville ha. Men den var så fin på något sätt.


Det var lika mycket den charmiga lappen under som övertalade mig att köpa den. Hade tänkt att jag kunde använda den som ljuslykta men jag insåg ikväll att det inte passar med ett  värmeljus i den, så nu vet jag inte riktigt.

Jag gjorde även två köp av helt praktiska orsaker; ett par i princip oanvända rejäla vinterstövlar och två ölstop. Ja de två ölstopen köpte jag mest för att understöda en av de mycket få försäljare som höll öppet även efter mörkrets inbrott.


I början av inlägget skrev jag om att vi det första året även handlade på natten. Nuförtiden är det få försäljare som håller öppet nattetid. Det är meningen att det ska vara en dygnet runt marknad, från 16 på fredagen till 16 på lördagen, men nu håller allt fler stängt på natten och istället börjar marknaden allt tidigare. I år hade tydligen en del försäljare redan dykt upp på tisdagen och försäljningen börjat redan på onsdagen. Till nästa år har arrangörerna ska skärpa till det, så vi får se hur nästa år blir. Jag hoppas i alla fall att nattförsäljningen kommer igång på nytt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar