29 juli 2013

Kompisar till saker man redan har


Det har blivit en hel del loppisar på sistone. Det hör ju sommaren till och man hinner ju inte ens till alla som ordnas. Det är roligt. I måndags besökte vi Jakobstad eftersom det var Jakobs dagar och det ordnades storloppis på torget. Det var ganska höga priser där. Många fina saker men vi köpte inte så mycket. Däremot passade vi på att besöka flera "fasta" loppisar då vi ändå var där.
Vi hittade flera kompisar till saker vi redan har!
Den guldiga hittade jag på en liten loppis i Jakobstad, kompis till den röd-orangea jag redan har!

Vissa skillnader finns dock, under den röd-orangea står det "Husqvarna" och under den guldiga bara "made in sweden", och så har de ju lite olika utseende undertill.
Även korkarna skiljer sig från varandra.
Är det någon som vet vad denna skillnad beror på? Jag tänker mig att den ena är tidigare än den andra. Eller är den guldiga en kopia av husqvarnas?

Kompisar? Den lilla har jag sen förut, den plus 5 till köpte jag på Juthbacka ifjol och det är kockums. Den stora hittade sambon till mig på stor-loppisen på Jakobstads torg. Men den har ingen märkning.

Men formen är ju densamma? Men den stora känns annorlunda, liksom mattare och har inte den svarta kanten som den lilla har.

Om man tittar noga ser man att det står kockums på den lilla. På den stora står det alltså ingenting men de har båda två som tre små punkter eller vad man ska säga.

Införskaffade även två skedar med smala skaft på samma loppis som den jag köpte termosen på. 

Inget direkt speciellt med dem, men jag hade ju inga skedar som passade i dessa burkar som jag hittade i Purmo. Förräns nu då!

Den bruna burken hittade jag faktiskt där på torget, fick den nerprutad från 8 till 6€, passar fint med de två jag hade från förr, samma flicka! Jag brukar annars ha 5€ som gräns för plåtburkar (i den storleken) men den skulle ju passa så fint med de som jag redan hade tänkte jag ju!
Sambon hittade denna gröna Kasperi ljusstake på en av loppisarna i Jakobstad, kompis till skålen han hittade dagen före och en ljusstake vi hade från förr. (designer ; Erkkitapio Siiroinen)


Sen har det även blivit lite fynd som inte har några direkta kompisar hos oss. Inte än i alla fall. Ett skåp från en gårdsloppis, sambon fattade tycke för detta och visst har det charm!
Och så blev det en skrivbordsstol till mig för 5€, bra pris tyckte jag!
Hittade tre "Kosmos" mattalrikar, 3€ styck, bra pris tyckte vi! Loppisen där vi köpte dem är en återkommande sommarloppis som ett par har.

Kunde inte heller motså denna rörstrand kopp från samma loppis som vi hitta kosmosarna på, den kostade dessutom endast 1,50€
Antar att den ska ha ett fat, men den funkar utan också!
Den sista grejen jag visar upp kom även den från samma ställe som de föregående sakerna. Den kunde jag inte motså då jag är uppvuxen på gotland. En souvenir måste det ju vara. Man funderar ju på om den är en del av en serie, hur gammal den är och om de finns likadana med andra svenska ställen på. Fin är den i alla fall, men inte särskilt stor, så även användning funderar man ju på.

3 kommentarer:

 1. Oj vad du har hittat fina saker. Jakobstads loppisar är riktigt bra, jag har fyndat där själv med. Det lilla skåpet är riktigt fint, och termosflaskan!

  SvaraRadera
 2. Termosarna har olika tillverkninsår..den gamla togs fram 1962 och senare ersattes handtag och "korken" av plast istället.
  Grattis till ett riktigt fint exemplar av Carl Arne Bregers signatur, ja den nya är ju inte fel heller men rött är snyggt!! väldigt snyggt=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej! Jag tänkte att det var så! Så då är alltså guld varianten nyare! Jag tycker också den röda är snyggare, men de passar ju finfint tillsammans!

   Radera