17 juli 2012

Projekt kakelugn

Vi tar det från början. Så här såg det ut från början i tv-rummet. Alltså inte från huset begynnelse, utan när vi köpte huset såg det ut så här. Vi var inte direkt förtjusta i färgerna, men kakelugnen var vi förtjusta i. Vi hade ju trots allt haft två ståtliga kakelugnar i lägenheten vi bodde i tidigare. Efter att ha valt tapet valde vi färg till kakelugnen och murstocken, det blev en slags gräddvit. Vi målade och målade och gjorde om resten av rummet, så här blev det:
När det blev kallare började vi använda den på allvar, det rökte nästan alltid in och den gav inte så mycket värme som vi hade trott och hoppats. Så i våras tog vi beslutet att riva ut den och sätta in en helt ny värmelagrande spis/kakelugn.

Och i förra veckan påbörjade vi projektet med att riva ut den gamla och få in den nya
Här har vi tagit bort övre delen av plåten, det syns att den har blivit lika svart över en vinter som den var före vi målade den.

Bara hälften kvar, ett väldigt dammigt smutsigt jobb, ångrar att vi inte tog ner lampan, där har det samlats mycket damm.
Borta, nu återstår att såga upp golvet så det blir tillräckligt stort för den nya som ska in

På golvet ligger en bit blå plast som är urklippt i nya spisens form och mått, så att vi skulle veta hur mycket vi skulle ta bort av golvet.


Golvet ursågat och sand urgrävd. Plus en bit av väggen bort sågad eftersom man måste ha något som tål värme där.
Gjutet! och en ny skivbit på plats som tål värme!

Nu ska vi måla skivbiten och murstocken i enhetlig färg, sen är det att vänta på att nya ugnen kommer i delar, då ska den bäras in och radas ut i en speciell ordning, sen får man bara vänta på att muraren kommer!

1 kommentar: